PEC(H)

Ingezonden door: Rinus Groen

Op 7 april 2022 jl. plaatste Marco Betman op Facebook een foto van hemzelf in regenpak. Hij ging van Apeldoorn naar Zwolle wandelen. Een jeugddroom zo verklaarde hij.

Ep Winterman was in 1977 op een feestje waarbij hij vertelde dat hij marathons liep. Iemand die niet wist dat dat zo ver was zei; dat is verdomme van Zwolle naar Apeldoorn. Dat kan helemaal niet hardlopend. Deze uitspraak resulteerde in een weddenschap dat Ep van de brug in Zwolle naar de Naald zou hardlopen in minder dan 2,5 uur. Zo gezegd, zo gedaan en Ep werd met een auto naar Zwolle gereden en daar waarschijnlijk gecontroleerd op verboden hulpmiddelen zoals bankbiljetten. En na 2 uur en 3 minuten kwam hij dus aan bij de Naald. Destijds kon je rechtuit rechtaan door alle dorpjes lopen en was de afstand circa 30km. Kratje bier in de pocket.

Dat Ep dat kon was voor mij geen verrassing. Los van de vele trainingen die we samen deden had ik hem al vaak genoeg goed zien presteren op de nodige marathons. Maar één van die trainingen is mij altijd bij gebleven. We gingen samen richting Beemte en deden 4 minuten hard 6 minuten rustig. Na 8 van die versnellingen waren we dus al ruim 1,5 uur onderweg. Ik wist de weg niet, Ep ook niet. Maar niet getreurd dat grote licht in de verte was Apeldoorn volgens Ep. Tot we een bordje Oene 2 zagen en het licht dus Epe bleek te zijn. Bij mij ging het licht al een beetje uit en dat was niet oké want de duisternis viel in.

Rechtsomkeer dus en bordjes Apeldoorn volgen. Echter toen we bij het kanaal eindelijk op bekend terrein kwamen wilde Ep daar niet lopen. Levensgevaarlijk. Dus besloten we via de A50 die toen nog in aanleg was terug te lopen.

Ik heb net even op Afstandmeten.nl proberen te reconstrueren hoe ver dat totaal was en kom op een kilometer of 36. Wat ik me ook herinner is dat ik op een bepaald moment dacht zullen we gewoon hier bij een boer in de hooiberg gaan slapen en morgenvroeg bij daglicht de draad weer oppakken.

Ik was 21 en het was een jeugdnachtmerrie.

Ep.jpg
Geplaatst in Actueel.

Geef een reactie