Onder de knie krijgen

Ingezonden door: Rinus Groen

Onder de knie krijgen

Vandaag sprak ik Fred van Essen. Hij is al meer dan 40 jaar lid van AV Veluwe en heeft zijn sporen op loopgebied verdient. Zijn knie is echter een spelbreker. Bot op bot zorg voor pijn en niet kunnen hardlopen.

In november krijgt hij een kunstknie en dat lost wat problemen op, maar hardlopen is niet meer mogelijk volgens de artsen. Zelf denkt hij wanneer hij niet in een zweeffase komt er geen klap op het gewricht komt en hardlopen dus toch mogelijk is.

Zelf wilde ik geen heupprothese toen ik mijn heup gebroken had want dan zou er zonder gewrichtsvloeistof, maar metaal op metaal, slijtage (lees speling) ontstaan in het gewricht wat dus tot ontwrichting gaat leiden. En even een nieuw gewricht opnieuw plaatsen is niet aan te bevelen. Jan Veltman doet inmiddels met een kunstheup al jaren alles wat de artsen afraden en het gaat goed.

Nu heb ik altijd begrepen dat de knie het meest complexe gewricht van de mens is en ben ik maar eens gaan googelen naar hardlopen & knieprothese. Welnu als eerste krijg je te zien; de prothese kan los gaan zitten daarom wordt afgeraden de prothese in sport in werk en sport zwaar te belasten. Hardlopen en skiƫn wordt dus in principe afgeraden. Tennis, fietsen, golf en zwemmen valt binnen de mogelijkheden (mits recreatief).

Echter op de site van Dr. Chris Martens staat dat joggen wel mogelijk is. Aangezien Fred nooit van het prijzengeld heeft kunnen rondkomen is denk ik joggen wel iets waar hij mee kan leven. https://youtu.be/n_1VrkPZZZQ

De grap is echter wel dat je veel in de sportschool zult moeten (blijven) zitten en via goede begeleiding van een fysiotherapeut de spieren zult moeten versterken ter ondersteuning. De spieren en pezen zijn dan het materiaal die alles op zijn plek houden. Ook hier weet ik uit ervaring dat al die oefeningen geen lolletje zijn.

Fred haalt als voorbeeld Willem de Bruijn aan die dik in zijn 80ste nog kan hardlopen. Mooi, maar wel uitzonderlijk en zeker geen maatstaaf.

Geplaatst in Actueel.

Geef een reactie