Kustmarathon met Wim en Marieke

Kustmarathon Burghaamstede-Zoutelande 5 oktober 2019

Als ik dit schrijf is het 3 weken geleden dat ik samen met mijn vrouw de Kustmarathon gelopen heb. Voor mij was dit de 8e marathon en de 5e kustmarathon en voor Marieke de 3e marathon en de 2e kustmarathon. Het leuke aan een marathon vind ik dat je echt ergens naar toe kunt trainen. Als de trainingen er dan voor zorgen dat je een goede wedstrijd loopt geeft dit een kick.
Dit jaar ben ik wat later begonnen met langere afstanden lopen omdat ik het gevoel had dat ik vorig jaar te vroeg begonnen ben en al wat over de top was, toen ik de marathon liep.
We hadden gepland om 2 x 25 km, 2 x 30 km en 2 x 35 km te lopen. Iedere 2 weken een lange afstand en tussendoor een duurloop van ongeveer 20 km. Dus ongeveer 12 weken voor de start van de marathon gestart. Een groot gedeelte van deze lopen proberen we samen met onze groep van AV Veluwe te lopen, dan loop je de kilometers wat makkelijker weg.
De eerste 4 lange duurlopen gingen best wel moeizaam, het was telkens tussen de 25 en 30 graden. Het lopen bij hoge temperaturen gaat me niet echt goed af. Aan het einde van de loop heb ik dan, door vocht te kort, flink last van kramp in de kuiten. Marieke gaat dit altijd wat makkelijker af. De laatste 2 lange duurlopen was het ongeveer 10 graden koeler en ging het ook veel gemakkelijker. Dit gaf het juiste gevoel voor de start van de marathon. Ik kreeg er nu zin in om hem te gaan lopen.
We vertrokken vrijdag 4 oktober naar Zoutelande om zaterdag op ons gemak naar de start in Burghaamstede te gaan. Samen in de bus van Zoutelande naar de start in Burghaamstede. De nodige gelletjes en banaan bij ons en in de bus nog even wat eten en drinken. Het weer was ons gunstig gezind, een graad of 14 niet te veel wind en droog. Ik had al even de waterstanden bekeken en we zouden met eb langs het strand lopen, ook prima dus!
Het eerste stukje samen met Marieke gelopen, maar dan toch ieder zijn eigen tempo gepakt. Het ging super lekker! Ik liep toch wel 15- 20 seconden per kilometer sneller dan ik gepland had. Mijn hartslag gaf aan dat het zou moeten kunnen, dus maar doorgelopen. Eigenlijk tot aan de finish in Zoutelande lekker gelopen en mede door de goede omstandigheden 13 minuten sneller dan m’n snelste tijd op de kustmarathon. Dus met een lekker en voldaan gevoel weer terug naar huis. Marieke vond het wel zwaar gaan, maar liep wel 5 minuten sneller dan vorig jaar.
Echt leuk: samen voorbereiden, samen de wedstrijd lopen en samen terugkijken op weer een nieuwe hardloopbeleving!

Marieke en Wim Jochems.