Koffie, thee, koekjes en…aan de (hart)slag!

Ingezonden door: Randall de Boer

Met een mooie, grote opkomst hadden we op vrijdag 18 november een leuke en leerzame masterclass met presentaties en demo’s over Trainen op Hartslag en Looptechniek. Nogmaals speciale dank voor het bestuur van AV Veluwe om deze avond mogelijk te maken en natuurlijk voor Dennis en Johann voor het beschikbaar stellen van de locatie en de inspirerende lezing!

Na een warm welkom van Dennis en Johann, die gezorgd hadden voor heerlijke koffie, thee en koekjes, konden we van start gaan. Ik mocht aftrappen met een korte presentatie over mijn eigen ervaringen met het trainen op hartslag.

Ik vertelde o.a. dat ik al heel lang op hartslag train, over hoe ik het aanpakte voor twee recente marathons en dat ik voor die specifieke marathons twee jaar geleden gestart ben met een traject om meer in Zone 1 en 2 te trainen om zodoende meer mitochondriën aan te maken met als resultaat in deze zones sneller te kunnen lopen.

De boeken van Paul van den Bosch (Beter trainen met de hartslagmeter) en Rob Veer (De 10, halve en hele) hebben mij hierbij geholpen. Ik gaf aan dat trainen echt complex is en dat HET trainingsschema, dat geschikt is voor iedereen, niet bestaat. Rekening houdend met de trainingsprincipes (o.a. overload en supercompensatie) hebben we behoefte aan een meetinstrument om in de juiste zones te kunnen lopen en zodoende rekening te houden met de belasting en belastbaarheid van ons lichaam. Dat meetinstrument is…de hartslagmeter.

Verder liet ik zien wat bijv. covid, griep of koorts met je hartslag doet, waar je de hartslagzones in je Garmin kunt instellen en wat het verschil is tussen pols -en hartslagmeting.

Johann ging daarna wat dieper in op de door mij, kort vertelde, materie en vertelde in zijn presentatie nog meer over het nut van trainen op hartslag.

Met een mooie afwisseling tussen theorie en praktijk, verplaatsten we ons van het ‘klaslokaal’ naar de testruimte. Johann legde vooraf nog even de inspanningstest uit. Ondertussen konden Dennis en ik de demo voorbereiden:

En na het invoeren van wat persoonlijke gegevens konden we van start met de inspanningstest!

Uiteraard startten we eerst met een warming-up en gingen we steeds een tandje harder. Het publiek voerde de druk natuurlijk wat op 😉

Tijdens de inspanningstest legde Johann uit wat VO2Max inhoudt…

Daarna volgde een leuke presentatie over looptechniek door Dennis, inclusief zijn eigen ervaringen!

En als Frank het naar zijn zin heeft, zijn we pas écht tevreden 😃👍🏽

Aansluitend verhuisden we weer naar de testruimte voor de demo van de 5D-Loopanalyse, waarbij Dennis de werking van dit nieuwe, high-tech apparaat uitlegde.

Via een aantal geavanceerde camera’s geven de groene lijnen mooi het bewegingsapparaat weer, en na een kalibratie konden van start met de loopanalyse:

Na afloop bespraken we de testresultaten, en hoe deze informatie je kan helpen om iets aan je looptechniek te doen. Uiteraard hadden we daarna nog ruimte om vragen uit het publiek te beantwoorden.

We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun deelname en enthousiasme! We hebben een hele leuke en leerzame avond gehad en het is duidelijk dat zo’n avond zeer welkom en waardevol is. Wat mij betreft: Op naar de volgende! 🙂

Happy training!

Randall de Boer

NB: a.s. woensdagavond 7 december organiseren we een Zoladz-test op de baan. We starten om 19.15 met de test. Voor meer informatie en het aanmelden: Zie de Homepage van onze site!

Geplaatst in Actueel.

Geef een reactie