Henk Kager op 98 jarige leeftijd overleden

Henk Kager op 98 jarige leeftijd overleden

Vandaag kreeg ik via Frans Nab, Lief en Leed, het bericht dat Henk Kager op 98 jarige leeftijd is overleden.

Ik ken Henk al sinds ik in 1976 begon met hardlopen. Henk was via Ep Winterman aan het lopen gegaan en dat met heel veel enthousiasme. Henk was referendaris, ofwel iemand die belastingen heeft gestudeerd. In die tijd kwam ik vaak bij hem thuis, waar hij woonde met zijn zoon Andre. Ik herinner me dat het er altijd donker was en vrij sober. Henk was altijd voor iedereen in de weer en zijn zoon wilde piloot worden, niet echt een goedkope studie, waar veel van zijn pensioengeld in op ging. Geen verkeerde investering want eenmaal piloot kon Henk vaak gratis of heel voordelig mee naar allerlei uithoeken op de wereld. Soms in het vrachtruim, maar dat maakte hem niets uit.

Iedereen heeft zijn tic en die van Henk was krantenknipsels en foldertjes. Steevast werd ik op mijn werk gebeeld dat er iemand iets afgegeven had voor mij bij de receptie en daar lag dan een dikke envelop met van alles en nog wat. Ook overlijdensadvertenties van mensen die Groen heten. Hij gaf niets om uiterlijk vertoon en ik maakte een keer een grapje of hij het Paavo Nurmi museum had overvallen, doelend op zijn kleding. Op een bepaald moment heb ik hem een mooi trainingspak gegeven van Centraal Beheer dat ik bij PR had losgepeuterd met het verhaal dat hij stad en land afreisde om foldertjes voor de CB Loop te verspreiden.

Een ander mooi verhaal was dat Henk ergens een fles shampoo had gewonnen en na de training onder de douche zijn haar hiermee waste waarbij Kobus Rouwenhorst steeds weer wat nieuwe shampoo op zijn hoofd spoot. Na een minuut of 5 schuimen zei Henk; wauw sterk spul dat shampoo.

Henk liep vrijwel elk weekend een wedstrijd ergens samen met zijn maatje Louis Blok. Henk vond het vervelend dat de organisatie langer bezig moest zijn en vertrok daarom in onderling overleg wat eerder. Bij de Rusthoeveloop ging het een keer verkeerd. Op het toch vrij simpele parcours was Henk verkeerd gelopen. Zijn maatjes waren al een uur binnen en Henk was spoorloos. Hij werd terug gebracht door een boswachter die hem ver van start en finish had aangetroffen midden in het bos.

Ik heb Henk er nooit op kunnen betrappen dat hij geen realiteitszin had. Elk gesprek met hem was doorspekt met de nodige zelfspot.

Nu ik zelf 65 ben en enkele clubrecords van hem zie die hij destijds neerzette kan ik niet anders dan toch veel waardering uit te spreken voor hetgeen hij destijds presteerde als loper, maar ook bewondering uitspreken voor alles wat hij voor de Veluwe heeft betekend. Een voorbeeld voor ons allen.

Rinus Groen

1 comment

Geef een antwoord