De kabouter

Ingezonden door: Rinus Groen

Toen ik in 1976 begon met loopjes in Apeldoorn te lopen kwam ik al snel dezelfde mensen tegen bij elk loopje. Eén van die mensen was Hennie Lourens. Een zeer markant figuur want een kop kleiner dan mij, dus vlieggewicht en hij rookte! Hennie was geen topper maar helemaal weg van de super lange afstanden. Wat ik ook herinner was dat hij een hele lading kinderen had die allemaal mee moesten naar elk loopje.

Echt oud is Hennie (17 december 1928) niet geworden (ik denk een jaar of 67) en hij werkte bij de plantsoenendienst. Dus op de foto’s is hij respectievelijk 52, 58 en 63.

80 KCVO Hennie Lourens
86 24u Hennie Lourens

Dat grote gezin en het zware werk dwongen hem om in alle vroegte te gaan trainen. Toen hij een keer midden in de nacht van Apeldoorn naar Arnhem heen en weer ging lopen werd hij onderweg door de politie opgepakt. Deze namen hem mee naar het bureau want zijn verhaal over trainen kwam erg ongeloofwaardig over.

De foto’s zijn van de KCO loop in Vaassen, 24-uurs estafette in Epe,  de 24-uurs (solo) in Apeldoorn en de 100km van Winschoten.

In 1978 zat ik samen met hem en Elbert Voogd in een gecombineerd 24-uurs team van Cialfo en AV Veluwe. In die tijd was het een beetje experimenteren met wat je at en dronk  tijdens zo’n rare langdurige inspanning. Ik dronk bijvoorbeeld Rivella. Hennie zag dat en aangezien ik in zijn ogen een topper was wilde hij dat ook proberen. Hij nam een slok en spuugde het direct weer uit; gadverdamme, dat is voor zieke mensen riep hij met een verwrongen gezicht.

Het lopen van zo’n 100km in Winschoten typeerde het recreant zijn in hem. Onderweg ging hij gewoon een café binnen om een biertje te drinken, wat sterke verhalen te vertellen en dan weer verder te lopen. Ook onderweg een shaggie draaien deed hij alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

In 1986 liep hij daar het clubrecord van AV Veluwe voor M55 van 12 uur en 27 minuten. Dus zeg maar 8km per uur.

Mijn vaste loopmaat destijds, Henk Schimmel, noemde hem altijd de kabouter.

91 Winschoten 100km Hennie Lourens
78 24u Epe Groepsfoto
Geplaatst in Actueel.

Geef een reactie